Masca de Protectie

                                         Masca de protectie- To wear or not to wear?

 

Masca de protectie, eficienta, producerea si absenta lor sunt in aceste zile miezul oricarei discutii. Aflandu-ne in plina pandemie, informatiile pe care le primim in privinta masurilor de protectie s-au dovedit a fi de multe ori contradictorii. Masca de protectie si utilizarea ei nu au facut exceptie insa, din momentul inceperii pandemiei cand masca de protectie medicinala era recomandata doar in cazul in care suferim sau ne aflam in preajma unor persoane cu boli respiratorii, iata-ne ajunsi in actualitate cand recomandarea purtarii unei masti de protectie respiratorie se aplica intregii populatii, indiferent de circumstanta, ca urmare a studiilor facute ba chiar, in unele tari precum Slovacia, Slovenia, Austria, obligatorii prin lege.

Cu siguranta nu a existat pana acum un moment in care masca de protectie respiratorie sa fie mai discutata si disputata, iar populatia mai informata si interesata despre acest subiect. La o simpla privire pe strada, in reportaje ori fotografii, observam cu usurinta ca numarul oamenilor ce poarta masca de protectie a crescut covarsitor.  Masca de protectie medicinala este printre cele mai folosite si exista desigur anumite considerente ce stau la baza acestei alegeri, dupa cum urmeaza: sunt simple, formate dintr-un start protector ce acopera zonele principale ale fetei- nasul si gura, sunt usor de folosit- prin legare sau prindere cu elastic, sunt de unica folosinta, ceea ce inseamna ca odata purtate, se vor arunca, netrebuind sa se acorde o atentie majora asupra curatarii/ dezinfectarii.

Masca de protectie respiratorie si-a facut aparitia si sub diferite variante pana acum necunoscute, ceva mai sofisticate si facem aici referire la N95, KN95, masti de protectie respiratorie ce ofere un grad ceva mai ridicat in privinta inhalarii particulelor sau a virusilor prin comparatie cu masca de protectie medicinala. Acestea prezinta de reegula un filtru ce ajuta la respiratia normala a aerului si se fixeaza strans pe fata utilizatorului.

Chit ca facem referire la masca de protectie medicinala sau masca de protectie respiratorie N95, KN95, exista in continuare intrebari in privinta utilitatii lor. Masca de protectie este nu numai un mijloc de aparare propriu in fata contaminarii, dar si o importanta bariera in fata raspandiri. La momentul actual, luptandu-ne cu un virus al carui comportament ne este partial necunoscut, orice masura de protectie este prielnica, cu atat mai mult cu cat, in baza ultimelor cifre prezentate, un sfert din pacientii purtatori sunt asimptomatici.

Plecand de la premiza scepticilor cum ca masca de protectie respiratorie are o eficienta mai ridicata in diminuarea riscului de raspandire a virusului decat de contaminare, concluzia trasa este una simpla si complet veridica, anume: daca intreaga populatia ar purta masca de protectie medicinala sau respiratorie, atunci virusul nu s-ar mai raspandi si protectia ar fi mutuala. Ca sprijin in intarirea acestei afirmatii vin si diversele studii stintifice facute de-a lungul timpului cu privire la virusii din categoria SARS cu un comportament genetic similar in proportie de 80% cu nou aparutul COVID-19, ale caror concluzie in sase din sapte studii a fost ca, dintre toate mijloacele de protectie si preventie, masca de protectie medicinala a fost masura cu cele mai pozitive, coerente si complete rezultate in prevenirea contaminarii. (studiul organizatiei Cochrane- Caz SRAS/ SARS, 2011)

Asadar, conform celor mai sus mentionate si a directivelor primite, masca de protectie medicinala, indiferent de tip sau categorie, este recomandata si are un impact pozitiv atat asupra noastra, cat si asupra celor din jur. In fond si la urma urmei, in plina pandemie, se pare ca protectia ne este oferita de cei din jur carora le suntem la randul nostru datori cu acelasi lucru- protectie mutuala. Si cine stie? Odata disparuta aceasta pandemie, poate ca masca de protectie respiratorie si utilizarea ei va deveni la fel de comuna ca in tarile asiatice si o vom folosi cu usurinta si in perioadele de gripa sau alte raceli ori virusuri sezoniere.

Daca iti place arata si altora!